världsskrattdagen

Skratta jorden runt
Söndagen 5 maj 2019 firas världsskrattdagen
(World laughter day, WLD) för nitttonde gången i Sverige, men internationellt är det dags för den 21:a världsskrattdagen! Temat är som alltid:
World Peace through laughter - Nu viktigare än någonsin!

Uppdaterad 2019-03-04

world laughter day logo.jpg

(I Sverige har dagen firats sedan 2001, i Indien sedan 1998)

Världsskrattdagen infaller varje år första söndagen i maj, i år (2019) alltså den 5:e maj. Eftersom man inte kan vara ovän med någon som man ler och skrattar tillsammans med är temat för samlingarna "fred i världen". Budskapet känns viktigare än någonsin: World peace through laughter!

 

Låt skratten bullra runt hela vårt klot för en bättre, mänskligare och vänligare värld på världsskrattdagen. Dagen då vi skrattar med  varandra istället för åt varandra. Det bästa vore om vi bestämde oss för att fortsätta med att just skratta med varandra istället för åt. Det minskar antalet konflikter, det rentav kan lösa konflikter! Pröva att se den du är arg på i ögonen och skratta samtidigt och se vad som händer. Överför resonemanget på ett större perspektiv. Medge att tanken svindlar. Tänk att föra in skratt och mellanmänskliga leenden inledningsvis till fredsförhandlingarna. This is serious business!

2017 publicerade Sveriges Television dagen till ära en stor artikel om Sophie Scott vid London University College som forskar om hur nyttigt det är att skratta. Du kan läsa artikeln här: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/skrattet-knyter-oss-narmare-varandra

___________
Noterat från tidigare år, t.ex. 2017:

I Stockholm kommer dagen att firas på Söder med ett öppet firande dit alla är välkomna. Denna dag är det gratis. Kom och låt dig dras med i skrattsalvorna på Kattgränd 1 på söder i Stockholm kl 14 söndag den 7 maj. Helen Thyrvin håller i arrangemanget.

I Köping medverkar Ewa Nilsson i en hälsomässa i Folkets Park och kl 14 på söndag 7 maj kommer hon att visa och bjuda på skrattyoga på mässan för att högtidlighålla världsskrattdagen.

_________________

Noterat från 2016:

Som en tanke gör Adele en utsåld spelning i Stockholm den 29 april. Adele som är känd inte bara för sin stora röst utan också för sitt glada och smittande skratt. SVT lyfter fram just skrattet i en artikel: http://www.svt.se/kultur/musik/skratta-som-adele-bli-lyckligare

 

I Köping firas världsskrattdagen vid Stora torget. Ewa Nilsson hälsar dig välkommen med härliga skratt kl 14.

 

Borås öppnar Lena Thornander trädgården på Skogshyddegatan 2 och skrattar kl 14.

 

 

 

Från tidigare år:

________________________________________________________________________________

Spanarna i Sveriges Radio, P1, förste maj 2015, konstaterar att världsskrattdagen infaller nu på söndag. Och att metoden funkar! En av spanarna hade till och med besökt en skrattklubb och kunde berätta om hur smittande skrattet är, att det som först kändes konstlat och egendomligt mycket snabbt blev spontant och äkta, allt enligt parollen "Fake it til you make it". De jämförde med att sjunga och tänkte på låten "Den skrattande polisen" (https://www.youtube.com/watch?v=uQdne2wKvHI) som ju på så sätt måste vara jackpot, och på Elvis när han får ett ohejdbart och oförglömligt skrattanfall när han sjunger "Are you lonesome tonight" (https://www.youtube.com/watch?v=xvo6UVayW3U). Man behöver inte vara glad för att skratta, men man blir glad av att göra det! Se till att skratta mer, och särskilt på världsskrattdagen!

 

Expressen gav sig ut på stan för att möta skrattare, läs här och tittat särskilt på de smittande skrattklippen! http://www.expressen.se/nyheter/darfor-ska-du-skratta-pa-varldsskrattdagen/

skratta mer

 - Skratta loss på världsskrattdagen, nästa gång är det dags den 5 maj 2019 

kl 14!

____________________________________

Förberedelserna för 2015 års aktiviteter är igång. Här publicerar vi fortlöpande nyheter om vad som händer på världsskrattdagen. Så hittar du inget som passar dig just idag, så kan det finnas imorgon, välkommen tillbaka ;-)

Ewa Nilsson som normalt är i Köping beger sig i år till HamnCafé Hjärtat, Bergmansparken, Arboga kl 14

I Västerås skrattar Pauline Salzer och VästerÅsa Larsson på Elbkajen vid Carlssons café, kl 14

Hoppas att vi möts inte bara på världsskrattdagen, låt oss mötas med leenden hela året! Men för att verkligen markera hur viktigt det är med skratt och vänlighet är det härligt att skratta extra mycket söndagen den 3 maj 2015!

______________________________________

2014 firades dagen så här:Ewa Nilsson i  Köping har traditionsenligt samling vid Scheelestatyn kl 14 och i Västerås ordnar Åsa Larsson, Väseråsa, också skratt kl 14.I Trollhättan möter du Maria Zeffer Johnsson som skrattar tillsammans med ABF. I Borås firar Lena Tornander som vanligt på Skogshyddegatan 3. Alla är hjärtligt välkomna.  

________________________________________

2013 var det särskilt Boråsarna och Köpingsborna som lättade på trycket, skrattade och log under världsskrattdagens manifestation kl 14. Flera medier uppmärksammade det hela, särskilt Sveriges Radio. Läs mer och lyssna genom att klicka på fliken nyheter här bredvid.I Köping manade Ewa Nilsson oss att möta upp vid Scheelestatyn, Stora torget. Så här skrev hon:VAR MED OCH SKRATTA FÖR FREDEN!Söndagen den 5 maj kl 14.00 samlas vi och skrattar vid Scheelestatyn (i kanten av Stora Torget). Ewa Nilsson, certifierad skrattinstruktör sedan 2001, leder skrattyogaövningarna och utlovar skratt som gör gott för både kropp och själ! Vi skrattar oavsett väder – även om det skulle regna så går det ändå inte att bli sur när man skrattar! :-)Fri entré! HJÄRTLIGT VÄLKOMNA - och ta gärna med alla du känner som gillar att skratta!I Borås  hälsade Lena Thornander, som så många år tidigare, alla välkomna till Skogshyddegatan 3 kl 14.

___________________________________________

2012 firades världsskrattdagen på flera orter i Sverige. Så här såg programmet ut:Först ut att planera är Lise-Lott Fisk, som kommer att fira världsskrattdagen i Hurva i Skåne. Så här berättar hon:Hurva idrottsförening, Hurva Byförening, Hurva frivilliga brandkår och Lottas Hälsostudio arrangerar familjedag söndagen den 6 maj klockan 13:00 – 17.00 på Hurva IP. Du kan medverka vid barnloppis. Boka en plats och ta med ett bord, dina leksaker och annat skoj. Detta är gratis! Ring Linda Tveisme: 0413-312 73 eller 0763-90 58 18 Internationella världsskrattdagen firas denna dag så kom och skratta med Lotta på idrottsplatsen klockan 14:00 Läs mer på www.lottashalsostudio.se eller ring Lotta på 0708-86 51 73. Brandbilen finns på plats. Kommer även vara försäljning av grillad korv och annat smått och gott!I Stockholm är det som vanligt Skrattklubb Stockholm som står för arrangemanget: Alla intresserade kan bege sig till Zannahs på Wollmar Yxkullsgatan 52 i Stockholm. Det kostar ingenting hälsar Lena och Zannah som tar emot kl 14.00I Köping är det Ewa Nilsson som bjuder in till Världsskrattdagen mitt i Köping, i kanten av Stora Torget kl 14.00, alla är varmt välkomna!I Borås hälsar Lena Thornander välkommen till Skogshyddegatan 3, kl 14I Göteborg samlas man innanför grindarna i Botaniska trädgården kl 14. Elisabeth Fridefors och Ann-Britt Ternander hoppas att många, många kommer.I Teckomatorp kallar Eva Wigren till Vallarna kl 14.

___________________________________________

2011 års aktiviteter:I Köping:Ewa Nilsson leder ett hejdundrande skratt på Stora torget mitt i Köping kl 14.00. Missa inte det!I Stockholm: Skrattklubb Stockholm firar världsskrattdagen  kl 14Lokal: NBNs lokaler, Björngårdsgatan 1 B (T-bana Mariatorget)Gratis deltagande. För mer info: Zannah Parmenius - 073-503 60 28                    Lena Johansson -   073-774 30 86I Linköping:Helen Thyrvin håller som vanligt i trådarna. Alla är välkomna att fira världsskrattdagen med henne på Trädgårdsföreningen i Linköping den 1 maj kl 16. Utomhus förstås vid vackert väder. Helen nås på telefon 0703 58 56 16I Teckomatorp:Här möter du den virvlande skratteristen Eva Wigren på Vallarna kl 14.I Borås:Lena Tornander tar som vanligt emot på Skogshyddegatan 3 i Borås. Alla är välkomnaI Göteborg:Innanför grindarna till Botaniska trädgården i Göteborg tar Ann-Mari och Elisabeth emot kl 14. Alla är välkomna - ta med alla du känner och ser på vägen 

___________________________________________

Vid tioårsjubiléet 2010 skrattades det på många platser:Från Trelleborg, vid Smygehuks fyr, Sveriges sydligaste udde till Pajala i norr:Skratt och poesi med Systrarna sisters, Madeleine och Maud Brandin, kl 14. - Ambitionen var att vi skulle få hela Sverige att vibrera av skratt istället för av vulkanvibrationer, från Smygehuk i söder till Pajala i norr. Vi blandade "vitamin för själen med poesi" och kroppsliga skrattövningar här i Trelleborg och hoppades på svar i Pajala. Det lyckades! De svarade i Pajala! Och Sveriges Television var på plats och sände ett fint reportage på kvällen, Sveriges Radio gjort ett inslag i direktsändning just minuterna före kl 14 när vi värmde upp som värst. En lycklig skrattdag!Köping:I en annan del av Köping, närmare bestämt på Stora torget planerade Ewa Nilsson en skrattmanifestation till årets världsskrattdag. - Vi samlades strax före kl 14 och lät skratten dåna över bygden, berättar Ewa, skrattinstruktör sedan 2002.  Fina, glädjesmittande bilder i flera tidningar blev det. Lokalradion var också på platsStockholm:Zannah Parmenius berättar att de höll till NBN:s lokaler på söder, vid Mariatorget som gäller i Stockholm.Högnäs: Där ordnades en inspirationsdag, där du kunde fokusera på dig själv och din egen hälsa, genom att få prova på olika aktiviteter och hitta ny inspiration och kraft tillsammans med erfarna instruktörer och Jane Åkerman.Linköping:Vi firade Världsskrattdagen i Naturcentrum som vanligt, i Trädgårdsföreningen. Många kom med skojiga utstyrslar som en hattar, halsdukar eller roliga näsor .

___________________________________________________________________

2009:
I Västerås planerar Ewa Nilsson en skrattmanifestation på Djäkneberget till årets världsskrattdag. 
- Vi samlas strax före kl 14 och låter skratten dåna, berättar Ewa. 

I Borås firas världsskrattdagen på Skogshyddegatan 3, kl 14.00. Alla är välkomna. Om du undrar något ring Lena Thornander på 033-127839 eller 0738-336485. Gratis som vanligt.

__________________________________________________________________

2008 var det aktiviteter på följande platser:

I Kungsör blir det premiär för skrattyoga. Vi samlas på Kungsudden strax före kl 14 och låter skratten rulla ut över Mälaren oavsett väder berättar Ewa Nilsson, skrattinstruktör sedan 2002, som leder programmet. Det är helt gratis! Mer information får du om du ringer henne på 0709-641833.

I Linköping skrattar du med Helen Thyrvin på Naturcentrum,Trädgårdsföreningen. Vi startar kl. 14 och håller på till strax före 15 då det är tänkt att vi ska koppla upp oss på Internet och med webbkamerans hjälp skratta ihop med skrattklubbarna i Zürich. Då har de avslutat sin skrattmanifestation på gatorna genom staden och kommit fram till en scen i en park för en stor skrattfinal. Hos oss blir det kameraskratt inomhus, och om det är bra väder fortsätter vi att umgås med medhavd picnic. Förra året hade vi 27grader varmt så då var vi ute i parken hela tiden.

Ring gärna Helen för mer information. Tel 013-16 28 37 eller mobilen 0703 58 56 16.

I Stockholm firas dagen i Galärparken. Ta med picknick och skrattlust (och paraply vid regn) uppmanar arrangörerna. Samling kl 14. Alla är välkomna. Mer info av Zannah, tel: 073 503 60 28

I Borås firas världsskrattdagen på Skogshyddegatan 3, kl 14.00. Alla är välkomna. Om du undrar något ring Lena Thornander på 033-127839 eller 0738-336485.

2007 var det aktiviteter på följande platser:

I Linköping skrattar du med Helen Thyrvin på Naturcentrum,Trädgårdsföreningen kl 14. Ring gärna Helen för mer information. Tel 013-16 28 37 eller mobilen 0703 58 56 16.

I Stockholm firas dagen i Rålambshovsparken. Samling kl 14.

I Göteborg är det samling vid dammen i Botaniska Trädgården kl 14. Elisabeth och Ann-Britt leder de rungande skratten. 

I Borås firas Världskrattardagen i samband med Linnémarschen som uppvärmning före starterna. 10 minuters skratt kl 09.35 och kl 10.35. De som bara vill delta i skrattgympan, kan göra det utan att betala för marschen men då på läktaren eller utanför avspärrningen på gräsplanen. För mer information, ring Lena på 033-127839 eller mobil 0738 33 64 85

Runt om i världen firas dagen på olika sätt. På Indienbaserade http://www.laughteryoga.org/ finns mer information liksom den amerikanska sidan: http://www.laughterfoundation.org/wld/2007-events.htm

2006:

Runtom i världen firas dagen. Som exempel kan nämnas stranden i Los Angleles. Se här:  CALIFORNIA, Laguna Beach May 7, Sunday  WORLD LAUGHTER DAY!  Join with the Laguna Laughter Club from Noon to 2:00 pm, on Main Beach, on Pacific Coast Highway in Laguna Beach.  Mycket mer information finns att hämta på http://www.laughterfoundation.org/wld/2006-events.htm.

Detta hände 2005:

Dr Kataria själv kommer att vara i Köpenhamn i år. Så ta chansen att möta våren med skratt på Tivoli på Planen kl 14! Jan Thygesen Poulsen har lämnat över till Thomas Flindt som står för allt det praktiska.

I Linköping håller Helen Thyrvin i trådarna. Hon hälsar dig varmt välkommen till föreningshuset Fontänen i Linköping. Där skrattas det av hjärtans lust mellan kl 14 och 15. Inträde: 30 kr. Om du har frågor når du Helen på telefon 013-16 28 37 eller mobilen: 0703 585616.

I Stockholm är det Rålambshovsparken som gäller kl 14. Ta med picknickkorgen uppmanar Sofia Sjöblom Herrlander.

I Göteborg uppmuntrar oss Ann-Britt Ternander och Elisabeth Fridefors att komma till Botaniska trädgården kl 14 för att skratta. Samling vid dammen vid entrén. Alla är välkomna, stora som små. Gratis för alla.

I Borås firas världsskrattdagen i Knalleland i entrén kl 14.00. Alla är välkomna att delta, stora som små. Ring Lena Thornander för mer information: 033-127839.

Förra året hände följande:

I Stockholm pågår planerna för "Skratta på mattan" för fullt. För fjärde året firas världsskrattdagen  i Stockholm. Tidigare år har man samlats på Sergels torg, på plattan, och myntat begreppet "Skratta på plattan". Sedan förra året samlas man i Rålambshovsparken istället, berättar ansvariga Lena Ulfsdotter Högnelid: Skratta på plattan har bytt namn till "Skratta på mattan" (gräsmattan..). Samling kl.14.00, picknick efteråt för den som önskar (och om vädret tillåter).

I Köpenhamn firas Världsskrattdagen på Rådhusplatsen för femte året i rad. Samling kl.14.00

I Västerås firas dagen under ledning av Västerås Skrattklubb. För mer info kontakta Pauline Salzer, pauline.salzer@friskutveckling.com, telefon: 070-781 20 20 eller Åsa Larsson, asa@vasterasa.se, telefon 0736-10 66 31

I Göteborg träffas man Botaniska Trädgården vid dammen kl 14 och skrattar av hjärtans lust tillsammans med Elisabeth Fridefors och Ann-Britt Ternander. De hoppas att de blir riktigt många som skrattar så att liljorna kommer i gungning. Ta chansen och pröva metoden att skratta med någon istället för åt någon!

I Uddevalla blir det skratt på Bohusläns Museum under ledning av Carina Johansson. Hon håller föredrag om att det är nyttigt att skratta och alla närvarande får pröva på metoden att skratta utan anledning. Missa inte kl 14 på muséet med andra ord.

I Borås möter du Lena Thornander någonstans för en happening. Än så länge är hon hemlighetsfull, men mer information kommer, så titta hit igen!

Dr. Kataria själv uppmanar oss alla att skrattande lägga örat till marken kl.14.00 för att känna hur hela jorden vibrerar av skratt. Många människor kommer att göra det i Indien, USA och Canada, Australien, Malaysia, Italien, Schweiz, Storbritannien, Tyskland, Norge och Danmark. Med känslan av skrattvibrationer i kroppen ska vi också sluta ögonen och be för fred på jorden. Hans grundläggande budskap är nämligen: "World peace through laughter."

Världsskrattdagen blev en storartad succé jorden runt 2003. Inte bara i Sverige samlades människor på öppen plats för att skratta. Det gjorde man också i Bombay, New York, Paris, Berlin, Köpenhamn m. fl. platser. Dr. Kataria själv var i Köpenhamn på Rådhusplatsen tillsammans med sin fru Madhuri och ca 4000 köpenhamnare. I Stockholm samlades ett sjuttiotal personer tillsammans med ett stort medieuppbåd som gav genklang i Rapport, TV4, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Metro. Skrattet behövs!