Metod:
Att simulera skratt för att skratta

Skratta för livet bygger på Dr. Katarias idéer. Dr. Kataria arbetar som läkare i Mumbai och har hållit på med skratterapi sedan 1996. Hans idé är att vi mår bra av skratt, att vi blir kreativa av skratt och att skrattet ger oss motion. Många forskare håller med honom.

 

Däremot arbetar Dr. Kataria inte med humor som medel, eftersom vi alla skrattar åt så olika saker. Han har istället utvecklat en modell där han simulerar skratt, en teknik som bottnar i yogatraditionen. Den metoden fungerar alldeles utmärkt. I flera års tid har människor mötts på stränder, i parker och på parkeringsplatser i Bombay för att göra "skrattgympa" i gryningen. Det är en upplevelse att delta! Med hjälp av koncentration simuleras olika typer av skratt t.ex.: hjärtligt skratt, tyst skratt, mobilskratt, dansskratt, tyngdlyftarskratt, cocktailskratt och enmetersskratt. Och det går bra! Deltagarna skrattar hjärtligt, de blir vänner och mår bra. Det roliga är också att vid skrattprogrammen så skrattar i stort sett samtliga deltagare, var och en inser ju att man har allt att vinna på det. Går du på en komedi på bio eller teatern, så är det inte ens säkert att du kommer att skratta. Efter 15-20 minuter har kroppen fått ett rejält träningspass. Amerikanska forskare hävdar att 100 skratt motsvarar 30 intensiva minuter i ett gym. Och gissa om det är kul!

 

Skrattinstruktörsutbildningar arrangeras i Kalmar, se under "instruktörsutbildning"! Vill du inte bli instruktör men delta i skrattprogram, så kan du kontakta mig för en föreläsning med prova-på vid en konferens, kick-off eller liknande på din arbetsplats eller i din förening. Ring för information och priser - så kommer vi!

skratta

Argumenterande skrattet på svenska...

skratta

... och på hindu på Juhu Beach i Mumbai