Hur det började

Programmet "Vetenskapens värld" i Sveriges Television sände söndagen den 7 november 1999 en amerikansk dokumentär om skratt och skratterapi. Stora dagstidningar publicerade artikelserier om skrattets betydelse för hälsan. Böcker publiceras, i managementtidskrifter läser vi om hur viktigt det är med god stämning på jobbet. Den 8 december 1999 sände Sveriges Radio P1:s Tendens ett program som handlade om det goda, hälsobringande skrattet där vi från Skratta för livet medverkade. Det var där det började. Jag hade åkt till Mumbai och utbildat mig som första svenska hos Dr Madan Kataria som utvecklat skrattyoga.

 

Sedan dess finns Skratta för Livet - International Laughter Club Sweden. 
Det är Sveriges första "Laughter Club" som jag bildade efter indisk modell.

Vem är Maud Brandin? 
- och vadå, skratta utan anledning!?!
Från och med den 30 november 1999 finns International Laughter Club Sweden registrerad. 
Sedan starten är jag, Maud Brandin, utnämnd till ordförande av skrattrörelsens grundare, Dr. Kataria.

Jag är fil. kand. från Lunds universitet med historia, språk och medie- och kommunikationsvetenskap (1980). Informationschef vid Kalmar kommun 1980-talet. Prefekt för institutionen för medieutbildning vid Högskolan i Kalmar, 1990-talet, tillika universitetsadjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap med särskild inriktning på interpersonell kommunikation, retorik, organisationskommunikation och presskontakter. Ordförande i ”European Journalism Training Association” 2000-01. Sedan december 1999 egen företagare, Skratta för Livet i Sverige AB, utnämnd till årets nyföretagare i Södra Kalmar län 2002. Drev mellan åren 2004 och 2013 också ett skrattande hotell i Chauvigny, Frankrike

 

Maud Brandin från Skratta för livet i Sverige AB 
utnämnd till Årets nyföretagare i Södra Kalmar län 2001

Vid den Oscarsliknande Guldfesten i Kalmar den 24 januari 2002 delades 10 priser ut för olika prestationer, sportsliga, kreativa och företagsmässiga. Maud Skoog Brandin tilldelades utmärkelsen Årets Nyföretagare i Södra Kalmar län av Nyföretagarcentrum. Motiveringen lyder: "En energigivande produkt lanserad nationellt med ett vinstgivande och utvecklingsbart affärskoncept".

I en Laughter Club, eller skrattklubb, träffas man och skrattar av hjärtans lust! 
Receptet är hämtat från Indien där Dr. Madan Kataria utvecklat en metod av "skrattgympa" som används flitigt i Indiens 2 500 klubbar. Där träffas man mellan kl. 6 och 8 på morgnarna för att under 15-20 minuter skratta tillsammans. De flesta träffas på stränderna, på parkeringsplatser eller i parker, men alltfler arbetsplatser tar upp skrattet som något gott att börja arbetsdagen med. De positiva effekterna låter inte vänta på sig: deltagarna vittnar om hur de känner sig friskare, hur de har mer energi, hur de enklare löser konflikter, hur positivt de tänker. Och det är vetenskapligt bevisat att vi mår bra av att skratta. Vi får t.ex. bättre blodcirkulation, ökad lungkapacitet, vältränade ansiktsmuskler, förbättrat immunförsvar, mer positiv energi (mycket tack vare endorfinerna som utsöndras). Problemet är bara att vi skrattar allt mindre. Det måste vi ändra på!

 

Skrattet i en Laughter Club - "for no reason"! Låt mig visa! 
Dr. Madan Katarias metod går ut på att komma runt det faktum att vi skrattar åt så helt olika saker om vi utgår från humorn. Med den här metoden skrattar vi med varandra, inte åt varandra, utan anledning! Det låter konstigt, men det fungerar, jag har själv studerat det på plats i Mumbai. 
I Sverige ses vi naturligare på arbetsplatserna. Tänk dig själv att stanna till ett tag innan du "parkerar" framför datorn och skickar e-post till din rumsgranne, och att du då ser dina arbetskamrater i ögonen och ler. DÅ laddar du din dag med positiv energi, jag lovar! 


Låt mig få komma och visa hur det går till i din organisation, i ditt företag eller på din arbetsplats. Chefen har allt att vinna på att skratta med sina medarbetare och medarbetarna mår bättre och och får ny, positiv energi av skrattet. Eller för dig som idrottsledare, du borde börja dagens träningspass med ett förlösande, kreativt och energiskapande skratt! Jag kommer gärna och berättar och visar i 30-45 minuter. 
Ring och boka tid på 0709-850385. Då får du samtidigt information om priser, kursutbud m.m.

 

Stor uppmärksamhet: 
International Laughter Club Sweden uppmärksammats stort i medierna, bl. a. i Sveriges Radios P1, Tendens, i Dagens Nyheter, i Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Metro, Aktuellt i Sveriges Television och Go'kväll, TV4:s Nyhetsmorgon, i P3 och P4 och i många lokalradiostationer och många tidskrifter, allt från Land till Allers, Shorcut, Info, Må Bra, Hälsa... Internationellt har såväl CNN, BBC som National Geographic gjort reportage om Dr. Katarias arbete.

I Kalmar kan du utbilda dig till skrattinstruktör och lära dig den indiska metoden "laugh for no reason"! 
I april 2000 gavs den första kursen i Sverige, där 14 entusiastiska Skratterister certifierades. DU kan också anmäla dig till instruktörsutbildning!

 

Nästa gång vi ordnar instruktörsutbildning är 10-12 februari 2017 i Kalmar. Ring eller skicka ett e-mail så får du ett fylligt informationsmaterial. Innehållet i utbildningen beskrivs också under "Instruktörsutbildning". Kursledare är Maud Brandin från International Laughter Club Sweden, utbildad och certifierad på plats i Mumbai av Dr. Kataria själv. Ring 0709-850385 eller e-posta: Maud@skrattaforlivet.se för mer information och ansökningsmaterial. Obs! begränsat antal platser.
 

Skrattrörelsen sprider sig över världen 
Idag använder sig många människor av metoden att skratta utan anledning för att orka mer och må bättre. I Indien finns ca 2 500 skrattklubbar med fler än 90.000 medlemmar, i USA och Canada finns ett 60-tal klubbar, i Australien och Singapore är man igång, liksom i Dubai, Storbritannien, Spanien, Schweiz, Italien, Tyskland, Danmark, Finland och Norge. Totalt finns skrattrörelsen representerad i 70-talet länder.

 

 

Jag var i Mumbai i november 1999 och utbildade mig som första svenska till certifierad skrattinstruktör hos Dr. Kataria. Han utnämnde mig till ordförande för International Laughter Club Sweden och bad mig att föra metoden vidare. 

Idén är strålande enkel och jag har arbetat med skratt sedan dess. Därför föreläser jag över hela landet om hur nyttigt det är att skratta
läs mer här.

 

Jag ordnar också instruktörsutbildningar. Näst gång i Kalmar den  6-8 oktober 2016 för den som vill lära sig.  Läs mer här!