Skratten bullrade över vår värld på världsskrattdagen 
2015-05-05

 

Världsskrattdagen är alla skratteristers högtidsdag. Då samlas vi runt hela vår jord, på öppna platser, för att skratta tillsammans kl 14. Det viktigaste ordet i frasen är faktiskt tillsammans. Det är nämligen det som är grejen att vi i skrattrörelsen inte skrattar varken åt någon eller något.

Vi gör det är enbart för vårt eget välbefinnandes skull, för att må bättre och orka mer, för att stärka vårt immunsystem och få en inre jogging av buk, mage och lungor. Ren bonus är att vi sannolikt också får bättre sociala kontakter, eftersom vi normalt längtar efter att skratta och om vi då hör ett skratt så söker vi oss dit för att få vara med och dela skrattet med någon annan. I vårt fall kommer du att se denne någon i ögonen och skratta tillsammans. Det är en riktig höjdare!

 

I år gav sig Tommy Schönstedt på Expressen gav sig ut på stan för att möta skrattare, läs här vad han såg och hörde och titta särskilt på de smittande skrattklippen! http://www.expressen.se/nyheter/darfor-ska-du-skratta-pa-varldsskrattdagen/

 

 

Inspireras av musikaliska skratt inför världsskrattdagen på söndag 3 maj 2015
2015-05-01

Spanarna i Sveriges Radio, P1 idag förste maj, konstaterar att världsskrattdagen infaller på söndag, 3 maj 2015. Och att metoden funkar! En av spanarna hade till och med besökt en skrattklubb och kunde berätta om hur smittande skrattet är, och att det som först kändes konstlat och egendomligt mycket snabbt blev spontant och äkta, allt enligt parollen "Fake it til you make it". De jämförde med hur glad man kan bli av att sjunga och tänkte på låten "Den skrattande polisen" (https://www.youtube.com/watch?v=uQdne2wKvHI) som ju på så sätt måste vara jackpot, och på Elvis när han får ett ohejdbart och oförglömligt skrattanfall när han sjunger "Are you lonesome tonight" (https://www.youtube.com/watch?v=xvo6UVayW3U). Man behöver inte vara glad för att skratta, men man blir glad av att göra det! Se till att skratta mer, och särskilt på världsskrattdagen på söndag 3 maj 2015!

 

 

Nyttan av att skratta diskuteras i SR:s Kropp och Själ
2015-03-24

Vi på Skratta för Livet är glada och stolta över att det som vi började med som pionjärer i Sverige år 2000 är hett och viktigt fortfarande!

 

Det känns som om vi bidragit till att ny forskning tagit fart och att framför allt att medvetenheten om hur nyttigt och viktigt det är att skratta har ökat. Det handlar om medicinska effekter, om psykologiska och sociala effekter, det handlar om viktiga mellanmänskliga mekanismer som tål att vändas på både en och två gånger.

 

Därför är det särskilt roligt att höra ett program som det i dagens Sveriges Radio P1, programmet Kropp och Själ, som under en hel timme diskuterade nyttan av skratt. Duktiga och kunniga människor i studion, Dan Hansson, stressforskare och psykologen Lena Dur Högnelid, som var en av de första att utbilda sig hos Skratta för Livet medverkade med kloka nyanseringar om nyttan av skratt.  Psykiatrisjuksköterskan Anna-Lena Öhlén arbetar medvetet med skratt och humor dagligen och i synnerhet med utgångspunkt i en befriande självdistans, hon skrattar åt sig själv i olika situationer på jobbet, dvs använder sig själv som ett redskap i kontakterna med patienterna. Carolyn Mcgettigan, hjärnforskare vid Royal Holloway Unviversity of London konstaterar att våra hjärnor visserligen tycks skilja på fejkat men äkta skratt, men oavsett vilket så smittar det.

Henrik Schyffert berättade avslutningsvis om att humorn och vad man kan och får skämta om har förändrats kraftigt under de 20 år han hållit på.

Lyssna här! http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/522290?programid=1272

 

 

Forskarna verifierar att skratt smittar
2015-02-18

Det är spegelneuvronerna i hjärnan som gör att du själv börjar skratta när du ser eller hör någon som skrattar. Vi börjar alltså skratta utan att ha en aning om vad de andra skrattar åt, precis som vi gör, vi som använder metoden "laugh for no reason". Det visar en studie vid University College i London som professor Sophie Scott har gjort.

 

Professor Sophie Scott har ägnat de senaste åren åt att forska på positiva känslor eftersom den delen av vårt känsloliv är tämligen outforskad, säger hon. Hon har kunnat verifiera skrattets sociala funktion, att vi skrattar mycket tillsammans med vänner och i våra relationer och att de som gör det upplever relationerna och vänskapen som goda just av den positiva känsla som skrattet medför. Skratt baserat på humor är det vi minns bäst däremot. Vi kommer ihåg om vi har sett en komedi, en rolig stand up eller en rolig vits. Våra sociala skratt minns vi mycket sämre och när vi ska uppskatta hur mycket vi har skrattat tillsammans med andra, så brukar vi tro att vi skrattar mycket mindre än vad vi faktiskt gör. Allt det här berättar Sophie Scott om i Sveriges Radios program onsdagen 18 februari i P1, Vetandets Värld. Du kan lyssna här:http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/504948?programid=412


Du kan också läsa en artikel på vetenskapsradions hemsida: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6094966

 

När vi skrattar får vi hormonfrisättningar som gör att vi orkar mer, att vi får mer energi och kan ta itu med eventuella problem. Skrattet ger dig en sund och effektiv avslappning som avbrott till din stressiga vardag. Skrattet ger dig mellanmänskliga möten, en äkta kommunikation. Skratta mer!